Plantilla amb ajudes per a la lectura i l’escriptura, d’Ambrosio Gassol

Plantilles per alumnes amb dislexia, l’Ambrosio Gassol va sorprendre a la darrera jornada d’inclusió digital, proposa un Claro Read semblant al comercial però totalment gratuit, amb veu catalana i espanyola de SAPI5, eina tic ideal per minoritzar barreres d’aprenentatge i no només per alumnes amb dislèxia.
Per exemple, el model comercial Claro Read el fa servir ,de manera molt reixida, per l’accès a la lectoescriptura d’un alumne afectat per la síndrome de l’x fràgil a 6è de primària en una escola. icona del programa

Dislexic: Actualitzat març 2019, visiteu la pàgina original de l’Ambrosio ja que sovint té les últimes versions  http://xtec.cat/~agassol/

Plantilles per a processadors de text que permeten l’ús de recursos d’accessibilitat al text escrit.

Dislexic24:

Simplifica les opcions de dislexic23 i afegeix una nova plantilla:

 1. Plantilla per a Libre Office Writer amb les mateixes funcionalitats amb la seva pròpia “barra d’eines”.
 2. Per a MS Word només incorpora una plantilla vàlida per a qualsevol versió del programa. No s’inclou la versió per a MS Office 2010 i posteriors perquè la incorporació de la seva barra d’eines és complicada i, a més, pot produir confusions en quedar incorporada al programa (apareix en qualsevol dels documents MS Word i no només en els generats a partir de la plantilla, que són els únics en que realment funciona).
 3. Permeten adaptar el format del text a les preferències de l’usuari (tipus i grandària de la lletra, la separació entre lletres, paraules i línies). També es pot controlar la velocitat de la síntesi de veu, passar text a fitxer d’àudio, fer que llegeixi mentre escrius. Així matexi, incorpora un diccionari de text predictiu en el que es poden guardar “frases” (pensat per a que serveixi com a comunicador per alumnes amb dificultats de parla).
 4. Aquestes plantilles reconeixen 7 idiomes (català, castellà, anglès, francès, italià, alemany, italià i portuguès), tan per l’ús de les síntesis de veu com per als diccionaris predictius.
  <es poden configurar per a molts altres idiomes, només cal demanar-s’ho a l’autor – agassol@xtec.cat>

Dislexic23:

Amplia les opcions de dislexic22 afegint:

 1. Permet convertir a fitxer d’àudio un text o la part seleccionada d’un text. Pot ser útil per memoritzar (poesia, paper de teatre…) o repassar, etc. 

Dislexic22:

Amplia les opcions de dislexic21 afegint:

 1. Facilita l’ús de text predictiu en diferents idiomes actualitzable per l’usuari. Pot ser adient també per a persones amb mobilitat reduïda.

Dislexic21:

 1. Plantilla per facilitar l’accés al text per a persones amb dislèxia o d’altres dificultats davant el text escrit.
 2. Facilita l’ús de recursos del MS Word (corrector ortogràfic, sinònims, separació entre lletres, interliniat, idioma, tipus i grandària de lletra…) i síntesi de veu (controlant la velocitat, el text a llegir -la sintesi de veu automàticament s’adapta a l’idioma del text-, que llegeixi mentre escrius…).
 3. Permet canviar paràmetres de la plantilla per adaptar-se a l’edat i les preferències de l’usuari.
  • Dislexic21: carpeta comprimida amb tots els elements

Dislexic1: incorpora un format de pàgina amb tipus de lletra i separació entre les lletres basats en paràmetres d’estudis que han demostrat que faciliten la lectura a persones amb dislexia.

 • Dislexic1: Versió eliminada perquè aplicava paràmetres d’uns primers estudis sobre formats per dislèxia (2012) que posteriorment s’han demostrat inadequats.

 

 

Comparteix