Monogràfic  ESCOLA I COVID “Del desconcert a l’esperança ”

 

ambits

Número nº 54 3a època de la versió digital i gratuïta d’ÀMBITS DE PSICOPEDAGOGIA I ORIENTACIÓ ÀÁF

100 mirades des de diferents àmbits (familiar, escolar, sanitari, de gestió pública, de docents, infants, joves, adults…) sobre la pandèmia i el seu impacte en la vida escolar i quotidiana

www.ambitsaaf.cat

Escola i Covid: viure i treballar en la incertesa / Escuela y Covid: vivir y trabajar en la incertidumbre – Joan Serra Capallera, Director Àmbits de Psicopedagogia i Orientació

De la pandèmia a la comunitat: efectes sobre l’escola / De la pandemia a la comunidad: efectos sobre la escuela – Quim Brugué, Universitat de Girona

Els embolics de l’adolescència / Los enredos de la adolescencia – Mario Izcovich, Psicòleg, membre de la Associació Mundial de Psicoanàlisi

La pandèmia, un forat en el llaç social. El treball en xarxa, una resposta / La pandemia, un agujero en el lazo social. El trabajo en red, una respuesta – Eugenio Díaz Massó, Assessor extern del Grup de Protocols i Treball de casos en Xarxa. Ajuntament de Cornellà

COVID-19 i inclusió: de les mesures a les finalitats / COVID-19 e inclusión: de las medidas a las finalidades – Mercè Esteve Balgué, Berta Menén Ortín, Psicopedagogues EAP B-26 Martorell

Alumnat vulnerable i mesures COVID / Alumnado vulnerable y medidas COVID – Oscar Puigardeu, Laia Vidal, Teresa Rivas, Inés Villén, Susagna Aisa, Maica Hidalgo, Míriam Pérez, Carla Duran, Josep Amorós, CRETDIC Bcn

La crisi de la COVID 19 haurà generat una oportunitat per repensar les pràctiques de l’avaluació psicopedagògica en el marc d’una educació més inclusiva? / ¿Habrá generado la crisis de la COVID 19 una oportunidad para repensar radicalmente las prácticas de la evaluación psicopedagógica en el marco de una educación más inclusiva? – Raquel Palomo Rodríguez, Cecilia Simón Rueda, Gerardo Echeita Sarrionandia. Universidad Autónoma de Madrid

[1] L’ORGANITZACIÓ DELS CENTRES / LA ORGANIZACIÓN DE LOS CENTROS

Una pausa indefinida / Una pausa indefinida – Daniel Barbero Sánchez, Director de l’escola l’Areny, de Cornellà de Llobregat (Barcelona) [infantil i primària]

Ara fa un any estàvem tancats / Hoy hace un año estábamos confinados – Silvia Rodríguez Delgado, Cap d’estudis de l’escola Joan Maragall, Sant Cugat del Vallés [infantil i primària]

Quan es va parar el món / Y se paró el mundo – Gemma Fontova Palé, Professora de català i cap d’estudis, Institut Miquel Martí i Pol. Cornellà de Llobregat, Carme Martínez Ruiz, Professora d’anglès i coordinadora pedagògica, Institut Miquel Martí i Pol. Cornellà de Llobregat [secundària]

Relats de docents / Relatos de docentes

– El repte d’educar en la incertesa – Mercè Sayós CorominaMestra a l’Escola Vall-llobrega (Baix Empordà, Girona) [infantil i primària]

– L’escola des de casa – Caterina Clos BassedasMestra de música de l’Escola Voramar. Barcelona [infantil i primària]

– Trobar la forma per a cada sabata – Ariadna Lluís i Vidal-FolchProfessora d’Història i d’Història de l’Art, Acadèmia Guiu [secundària]

– Finestres – Trini Marín Martín,Orientació Educativa. Institut Emperador Carles[orientació educativa secundària]

– Mandarina – Maribel Cuevas GilMestra de l’Escola l’Areny, Cornellà de Llobregat (Barcelona) [infantil]

– Amb tot… vam seguir aprenent – Gemma Argelaga OrdiProfessora del CFA El Roure, Polinyà [formació d’adults]

– Pandèmia – Irene López MorenoMestra de primària, Institut escola Teresa Altet [primària]

– Agraïment – Teresa Serra SantasusanaMestra jubilada. Ex-directora de l’Escola Vila Olímpica de Barcelona [infantil i primària]

[2] LES RELACIONS DURANT LA PANDÈMIA / LAS RELACIONES DURANTE LA PANDEMIA

El confinament: moltes preguntes i un mur de solitud dels infants i les famílies envers la socialització / Confinamiento: muchas preguntas y un muro de soledad de niños y familias en la socialización – Fanni Mateu, Mestra de Pedagogia Terapèutica, Logopeda i Psicomotricita [infantil i primària]

La Formació Professional en el marc de la pandèmia / La Formación Profesional en el contexto de la pandemia – Josep Nogueres i Cervera, Professor de Formació Professional i coordinador del CFGM de Gestió Administrativa, Institut de la Vall del Tenes (Santa Eulàlia de Ronçana, Vallès Oriental) [formació professional]

Reflexió vivencial de la pandèmia: canvi de forma però no de fons / Reflexión vivencial de la pandemia: cambio de forma, pero no de fondo – Azahara Casas i Sánchez, Coordinadora pedagògica, Montse Morcillo Vivet, Cap d’estudis, Institut Marta Mata de Montornès del Vallès [secundària]

Relacions a Telépolis. El canvi de patrons de relació esdevinguts a partir del confinament 2020 / Relaciones en Telépolis. El cambio de patrones de relación acaecidos a partir del confinamiento de 2020 – Àlex Martínez, Orientador Educatiu  de l’EAP B-27 de Montmeló, Maria Àngels Armengol, Orientadora de l’EAP B-03 de Sants-Montjuic [equips psicopedagògics]

Criatures a casa durant la pandèmia. Relats de les famílies / Criaturas en casa durante la pandemia. Relatos de las familias

– Viure amb un infant amb discapacitat en època de pandèmia – Teresa Pijuan CorominaVanesa Perpiñan LázaroNúria Triola CasasJordi Sunyol LisonCEE Joan XXIII. Integra Olot (Girona) [centre d’educació especial]

– Confinament d’ una família de tres – Agnès Canals i Bassedas [infantil i primària]

– A casa som cinc – Laura Monfort [infantil i primària]

– Petits efectes de la pandèmia en el nostre fill – Maria Martina Fiol Galmés [secundària]

Relats d’alumnes / Relatos de alumnos

– Alumnes de Batxillerat Institut Leonardo da Vinci Sant Cugat [secundària]

– Alumnes Institut Escola Teresa Altet Rubí (Barcelona) [infantil, primària i secundària]

– Alumnes Centre de Formació d’Adults El Roure Polinyà (Barcelona) [formació d’adults]

– Un abans i un després – Alumnes SIEIInstitut Miquel Martí i Pol, Cornellà de Llobregat [secundària]

[3] DESIGUALTAT SOCIAL I PANDÈMIA / DESIGUALDAD SOCIAL Y PANDEMIA

Compartint reflexions i algunes lliçons apreses, un any després del primer confinament / Compartiendo reflexiones y algunas lecciones aprendidas, un año después del primer confinamiento – Miguel Angel Franconetti, Jefe de Área de Apoyo a la Promoción. Fundació Privada Pere Closa (FPPC), Claudia Henao, Coordinadora del proyecto Promoción Escolar –Comarcas- FPPC. Profesora asociada UAB. Departamento Psicología Básica, Evolutiva i de la Educación, Laura Méndez, Coordinadora del proyecto Pro-infancia Badalona. FPPC

El treball social educatiu en temps de pandèmia / El trabajo social educativo en tiempo de pandemia – Caridad Villar, Sandra Soriano, Neus Martínez, Treballadores Socials EAP B-20 Ciutat Vella Barcelona

La pandèmia i l’escolarització de l’alumnat nouvingut i en risc social / La pandemia y la escolarización del alumnado recién llegado y en riesgo social – Fina Collell, Treballadora Social, EAP Osona

[4] LA GESTIÓ MUNICIPAL / LA GESTIÓN MUNICIPAL

Crònica d’una regidora d’educació en època de pandèmia / Crónica de una concejala de educación en época de pandemia – Dolors Sala i Lligonya, Regidora d’Educació de l’Ajuntament de Cardedeu (Barcelona)

[5] EL TREBALL EN XARXA / EL TRABAJO EN RED

Davant la incertesa, el treball en xarxa ens dona confiança, seguretat i esperança / Ante la incertidumbre, el trabajo en red nos da confianza, seguridad y esperanza – Francesc Segura DomínguezMaria Ojuel Solsona, Servei de Currículum d’Educació Infantili Primària del Departament d’Educació Generalitat de Catalunya

Treball en xarxa i acompanyament emocional als centres educatius de 0-3 anys / Trabajo en red y acompañamiento emocional en los centros educativos de 0-3 años – Rosa Mas, Arnau Francesc Pascual – Assessors Tècnics Docents Conselleria d’Educació i Formació Professional de les Illes Balears

 – Ressenya del llibre La Pesta / La Peste d’Albert Camus – Eulàlia Bassedas, Josep Amorós, Jaume Forn

– Ressenya del llibre El mundo pos-Covid. Entre la presencia y lo virtual de José Ramón Ubieto – Jaume Forn i Rambla

– Ressenya de la pel·lícula La dona il·legal / La mujer ilegal de Ramon Térmens – Jaume Forn i Rambla

Comparteix