I JORNADES D’ORIENTACIÓ EDUCATIVA DE BALEARS

jaume i cobo

L’ACPO ha participat a les I Jornades d’Orientació Educativa de Balears amb un programa ampli que ha permès veure des de marcs conceptuals fins a pràctiques concretes. Han estat unes jornades amb molta presència de professionals procedents de Catalunya que han presentat ponències sobre el nos

tre model d’assessorament, sobre l’evolució del concepte d’inclusió, el paper de l’assessor/a psicopedagògic, el suport que dóna el CRETDIC als centres per l’atenció dels i de les alumnes amb trastorn de conducta, entre d’altres temes. Hem pogut compartir algunes vivències que ens han presentat les persones que tenen una deficiència visual, que des del bon humor poden parlar del risc i la dificultat que suposa viure el dia a dia.

Altres comunitats ens han presentat els seus models d’entendre la diversitat i d’organitzar els recursos, Euskadi, València, Madrid, Illes Balears, …

Aquesta trobada ha estat un exemple de treball en xarxa on els diferents professionals de les diferents comunitats autònomes comparteixen les seves formes d’organització per enriquir-se mútuament.

D’un temps ençà, la idea principal que es transmet des les taules i a la sala és la necessitat de treballar des del marc de la col·laboració entre tots els components de la comunitat educativa i no des de l’expertesa ni des de l’enfoc clínic de “diagnòstic” o de “deficiència”. L’enfoc sistèmic és l’únic camí possible per provocar canvis reals i duradors.

Ha estat un treball de reflexió sobre les qüestions més teòriques i les més pràctiques, un exercici de revisió on apareixen “idees força” com:

  • Un abordatge amb respostes educatives que serveixin per a tot l’alumnat serà el més Inclusiu.copoe

  • El diagnòstic clínic no pressuposa una actuació educativa determinada.

  • L’objectiu de l’educació és l’Accessibilitat Universal

  • La Salut democràtica de la nostra societat depèn de la Cultura democràtica dels nostres centres escolars

    .jaume i almirall

    31 de març , 1 i 2 d’abril de 2017 a Palma de Mallorca.

Comparteix