Crònica webinar “Orientació i psicopedagogia: Una unió necessària per una educació de qualitat en Catalunya.”

 

webinar

El passat dijous 4 de febrer de 2021 es va celebrar l’Assemblea Anual d’ACPO, on es va aprovar la nova junta de l’associació. Una junta formada per membres de les dues entitats fusionades, ACO i ACPO. Com ja és habitual, l’assemblea va estar acompanyada d’una sessió formativa oberta a tothom on vam tenir el plaer de comptar amb la presència del professor Rafael Bisquerra, president de la RIEEB (Xarxa Internacional d’Educació Emocional i Benestar), director del Postgrau en Educació Emocional i Benestar (PEEB) i del Postgrau en Intel·ligència Emocional a les Organitzacions (PIE) de la Universitat de Barcelona (UB).

Com a catedràtic d’Orientació Psicopedagògica, fundador i primer director del GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica) és un gran coneixedor dels termes “Psicopedagogia” i “Orientació”  que, en els seus orígens van caminar per separat però que, en arribar els anys 20 del segle passat, van començar a aparèixer junts en diverses publicacions. La seva exposició va estar centrada en l’aliança entre Orientació i Psicopedagogia i la necessitat que ambdues disciplines caminin de la mà per donar resposta al desenvolupament integral de les persones al llarg de tota la vida. De la mateixa manera que a partir d’ara, caminaran junts els professionals de les associacions ACPO i ACO aplegats en una sola associació que donarà cobertura a les diferents etapes vitals de l’ésser humà. En paraules de Bisquerra, aquesta fusió ha estat un procés coherent, lògic, necessari i satisfactori.

Com expert en Educació Emocional, el professor Bisquerra, ens ha remarcat la importància de contemplar el desenvolupament de programes d’educació emocional per  dur a terme el desenvolupament integral de la persona. El gran repte de l’educació del segle XXI seria per a ell l’abordatge del domini de les emocions, en especial de la ira, per caminar cap a una societat formada per individus menys violents i més competents emocionalment.

Orientació, psicopedagogia i educació emocional adopten un enfoc del cicle vital, són termes que es refereixen a unes disciplines amb un mateix objectiu que seria el desenvolupament emocional de les persones amb la finalitat de desenvolupar competències per a la convivència i el benestar.

Agraïm al professor Bisquerra que ens hagi esperonat a tots per seguir aprofundint en el camp de la psicopedagogia i l’orientació, per fer-la arribar a tots els sectors –educatiu, professional, social, …- i a totes les etapes vitals amb la finalitat de proporcionar un desenvolupament de competències per al benestar i la convivència entre les persones al llarg de tota la vida.

Accés al vídeo del webinar al nostre canal youtube https://www.youtube.com/watch?v=1h_OGKMaGm0

Comparteix