#ACPO a les II Jornadas de Orientación y Educación Madrid 2014
Durant aquest plujós cap de setmana del 28, 29 i 30 de novembdre, s’ha celebrat a Madrid una trobada d’orientadors provinents de 22 comunitats espanyoles per compartir i debatre aspectes teòrics i metodològics de la tasca orientadora.
Sota el paraigües de la mirada humanista de Viktor E. Frankl, les taules rodones, els tallers i les ponències han quedat units per un fil conductor: la necessitat de trobar sentit a la tasca diària de molts professionals que en el camp de l’educació, en el terreny laboral i en l’entorn social ajuden a persones que busquen orientació per donar-li sentit a la seva vida.
Els temes tractats han estat força variats: l’orientació universitària, la logoteràpia com a enfoc psicològic en el camp de l’educació i el sentit de les avalucions internacionals dels sistemes educatius, han estat els temes tractats en forma de conferència. El TDAH va ocupar una taula rodona on es van abordar aspectes neurològics, psicològics i educatius i es va argumentar la necessitat d’un abordatge multimodal.
Mereix una menció especial la conferència “Dificultades y limitaciones de los modelos de avaluación de resultados para la mejora de los centros y del Sistema Educativo” (Juan Andrés Ligero. Sociòleg. Professor de la Universitat Carlos III de Madrid). L’especialista en models d’avaluació va donar les raons metodològiques i conceptuals per les quals val la pena revisar la intenció i la utilitat de les avaluacions de sistemes educatius a nivell europeu o a nivell d’administracions més properes.
El president de la nostra associació Jaume Francesch, juntament amb Anna de Jesús i Ma Dolors Gómez, vicepresidenta i secretària, respectivament, han fet acte de presència en qualitat d’assistents i han participat en l’Assemblea de COPOE (Confederación de Organizaciones de Psicopedagogia y Orientación de España a la qual ACPO està federada).
Durant l’assemblea es va presentar la nova revista electrònica de la confederació – Educar y Orientar -, es van revisar les línies d’actuació i els plans de futur.
El contacte amb professionals d’altres territoris i l’intercanvi d’experiències sempre és interessant però ara es fa especialment necessari si volem avançar cap a un model ajustat als canvis econòmics, polítics i socials que ens depara el futur.
La propera cita amb els nostres companys de COPOE tindrà lloc a Pontevedra el 27 i 28 de novembre de 2015.
Us animem a participar en aquestes trobades on es pot apreciar un ambient càlid així com l’interès de tothom per conèixer la realitat de l’activitat professional de Catalunya.
Crònica elaborada per Dolors Gómez Isach